Pressiteade
Viikingite küla, Kose, 04.10.2015

Konservatiivse Rahvaerakonna volikogu: siseriiklikud põllumajandustoetused tuleb taastada

Pühapäeval 04.10 kogunes Kose vallas Viikingite külas Konservatiivse Rahvaerakonna volikogu oma korralisele istungile, et kuulata ära erakonna juhtorganite ning nõukodade aruanded ning analüüsida poliitilist olukorda Eestis. Volikogu hinnangul on Eesti ühiskonnas lisaks põletavale immigratsiooniprobleemile ka sügav maaelu ning põllumajanduse kriis. Tõdeti, et paraku pole praegune valitsus võimeline üheski nimetatud küsimuses tegutsema rahvuslikes huvides. Volikogu võttis vastu pöördumise maaelu kohta, pöördumine lisatud.

Pöördumine

Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ütles riigikogu sügisesel avaistungil, et põllumehed ei ole Toompeale tulnud niisama, vaid tõsisest murest. President kutsus valitsust üles olema põllumeestele liitlane. Riigieelarve eelnõust nähtub, et kahjuks ei ole meie valitsus presidendi üleskutset järginud.

Tõsi, ühelt poolt on põllumajanduse raskest olukorrast hakatud rääkima: seakatkuga on hakatud süsteemsemalt tegelema ja EL-i poolt kriisiabina antavale 7,56-le miljonile eurole on Eesti riik lubanud lisada sama palju meie riigieelarvest. Teisalt käib suur hämamine: segamini aetakse kriisiabi ja siseriiklik toetus, pigem reageeritakse põllumeeste meeleavaldusele kui süvenetakse põllumajanduse probleemidesse sisuliselt. Peaminister mõistab hukka sigade ostu Soomest, andmata endale aru, et selle otsuse on tinginud valitsuse eelnevad tegevused.

Piinlik on valitsusliikmete jutt, et 7,6 miljonist kriisiabina järgmisel aastal makstav 4,6 miljonit on raha, mis päästab põllumajanduse. See abi aitab pisut tasandada kriisikahjusid, kuid ei kompenseeri kuidagi siseriiklikke toetusi, mida kõik teised euroliidu riigid oma põllumeestele maksavad ja mida EL-i reeglid lubaksid meil maksta järgmisel aastal 21,5 miljonit eurot.

Prognooside kohaselt väheneb meie seakasvatuses järgmisel aastal 30% põhikarjast, mis vähendab samas mahus ka sealiha realiseerimist. Kas me oleme siis veel võimelised ära toitma oma rahva või jääbki meie turule nende maade sealiha, kus valitsused toetavad oma tootjate tegevust erinevate meetmete kaudu? Palju see tähendab meile töökohtade kadu, maksulaekumiste vähenemist, maaelu edasist hääbumist?

Tänapäeval ei ole võimalik olla konkurentsivõimeline, minnes põllule hobusega või tegutseda majandusruumis, kus teiste riikide põllumehed saavad hoopis suuremas mahus toetusi. Meie põllumees ei taha midagi liigset, ta tahab vaid olla võrdne teiste Euroopa riikide põllumeestega ja tegutseda võrdsetes konkurentsitingimustes.

Kutsume valitsust ja riigikogu erakondi üles tegutsema Eesti põllumajanduse tuleviku huvides. Selleks on vaja raskel kriisiajal ulatada oma tootjale abikäsi ehk lisaks kriisiabi toetusele taastada ka siseriiklik üleminekutoetus.

Lisainfo
Paul Puustusmaa
Konservatiivse Rahvaerakonna
Volikogu esimees
5102564

Merry Aart
Maaelunõukogu esimees
5093378

Toode lisatud ostukorvi
Sulge Edasi vormistama